Árfolyam

Időjárás

Katt az előrejelzésért

Kommentz

  • Gyik: @Krűg: Jól hangzik, én is módosulok júliusra. (2011.03.29. 12:46) Horvátország 2011
  • Krűg: na hali mindenkinek időpont: minél később, András szabit is meg tieiteket is össze kll majd hango... (2011.03.29. 12:35) Horvátország 2011
  • Gyik: No én kb így képzeltem el a reakciót: Jó lenne valamikor június végén/július elején menni, és Zada... (2011.03.29. 11:03) Horvátország 2011
  • "TÖRPE": de föl vitte az isten a dolgotokat.én lábadozom.krű arminozik. ti meg?áááááááá nincs igazság,csak ... (2011.02.07. 16:12) Helyszíni riport
  • Krűg: Kedves Jázmin (Törp)... mér nem bízol ????? (2011.02.02. 20:52) Elgondolkodtató
  • Utolsó 20

Egyiptom, avagy hova is készülünk valójában

2011.01.09. 14:30 | Gyik | 17 komment

Címkék: történelem egyiptom nílus

Kedves (?) Utasunk!

Szeretettel köszöntünk a blogon és idei kiruccanásunk alkalmából (jó előre...)

Az első posztban (amely sorrendben a második) ismerkedjünk meg azzal az országgal, melyet meglátogatni (és jó eséllyel leamortizálni) készülünk.

Mit is kell tudni Egyiptomról? Az ország a Sinai félszigeten ill. attól keletre csücsül, Ázsia és Afrika határában, benyúlva ide-oda. Balról Líbiával határos (igen, azzal az országgal, ahol a Líbek laknak) jobbról Izraellel lentről pedig Szudánnal (legalábbis jelenleg, mivel ott éppen szétszakadni készül). Meg persze két tenger, a földközi és a vörös. Az egyik nevével ellentétben kék, a másik elnevezés pedig tényleg helyt álló: földrészek között van.

 

Node ennyit elég a fekvésről, nézzük az ország eddigi történelmét. Az egész a Nílussal (leánykori nevén Hapi) kezdődött, mivel néha kiáradt és remekül meg lehetett élni itt a földből. Az itt pikk-pakk megalakult két civilizáció, Alsó- és Felső-Egyiptom. Mivel akkoriban még a nagy koponyák is bukásra álltak földrajzból, (vagy nem volt kéznél iránytű) így pont fordítva nevezték el őket, mint kellet volna. De végülis mindegy, egy Ménész nevű pasas egy tollvonással (vagy pár fegyveres cimbora segítségével) egyesítette őket Egyiptom álnéven. A hiányos földrajz tudás, meg a rajzolunk-ahelyett-hogy-írnánk mentalitás ellenére az ország az ókor legfejlettebb civilizációja volt. Sokmindent építettek - ezekről majd egy jövőbeli poszt fog megemlékezni, minta hogy a fáraó barátaink ténykedéséről -is köztük az ókori világ két nagy csodáját is - nagyra is nőttek, sokasodtak, ahogy azt szokták mondani, azonban a sasorrú "barátaikkal" - tudjátok, akik szerettek talpig páncélban fel-alá masírozni - benézték a viszonyt, mert a kezdeti smúzolás után olyan provinciát csináltak az országból, hogy csak úgy nyekkent.
Innen egyenes út vezetett le a lejtőn. Előbb leléptek a zsidók - hogy Mózes miért tartotta égőnek a vörös tenger partján végigmenni azt ne firtassuk - majd egyre több keresztény lett - őket nemes egyszerűséggel koptnak hívjuk - majd 640-re jöttek mindezek tetejébe az arabok. Mármint fegyverestül be az országba. Innentől kezdve csak balhé volt balhé hátán addig, amíg a Tunéziai (!!!) illetőségű Fatimidák nem jöttek rendet csinálni a X. században. Persze ezután sem állt meg a mókuskerék: előbb jöttek a keresztények valami hagymázas szentföldes megmentő akcióval, utána az oszmánok (alias törökök) a XIV. században, osztán a XVI. ban pedig egy alacsony, igencsak komplexusos francia muksó, aki még a nagy melegben is zsebre dugott kézzel kommandírozta a cimboráit. Ezután egy sportrajongó basa került trónra, aki egyből felvette kedvence nevét (Muhammad Ali) aki kivágta a törököket, hogy csak úgy nyekkent. Később, az 1870-es években az ország elkészítette a szuezi csatornát, amivel egyfelől nagy bizniszt csinált, azonban egyúttal az európai nagyhatalmak számára egy ordas nagy célkeresztet festett önnön homlokára. Jöttek is az angolok - mit sem törődve, hogy csak mentatea van - és sutyiban átvették az ország gazdasági irányítását. Teljes függetlenséget csak a II. világháború után tudott elérni, amikoris 1952-ben I. Faruk királyt édes fia egy katonai puccs keretében fenéken billentette. 1958-ban Szíriával összefogva Egyesült Arab Köztársaság néven új országot alapítottak a nagy jóbarát Szovjetunió mintájára, amire persze elég sokan berágtak. 3 teljes évig fenn is állt ez a nagy, stabil ország, amíg Izrael egy kemény 6 napig tartó háborúban gyakorlatilag a szaharai homokba nem gyalázta. Innentől Egyiptom és Izrael finoman szólva ott tett egymásnak keresztbe, ahol csak tudott, mígnem - külső nyomásra - 1978-ban békét kötöttek Szadat elnök vezetésével. Ezzel elnökünk amúgy sem túl magas tetszési indexe a nílusi krokodil feneke alá süllyedt, olyannyira, hogy 1981-ben kilőtték mint az amerikaiak a Challangert. Ekkor került az elnöki székbe a mai napig is hatalmon lévő Mubarak.

Hozzávetőlegesen ennyit érdemes tudni Egyiptomról,legalábbis amit így gyorsba össze tudtam szedni. Remélem felkeltettem érdeklődéseteket

A bejegyzés trackback címe:

https://gyiktravel.blog.hu/api/trackback/id/tr542571678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krűg 2011.01.09. 15:26:01

kedves gyiktravel

köszönjük a felhomályosítást történelemből.
és most lássuk az utikönyv verziót a jelenben.
pl. mit lesz érdemes megnézni, hová ne menjünk bikiniben/fürdőnadrágban, óvakodjunk e a lejmolós tevés ürgéktől, mit lehet meginni, stb.stb.?

Gyik 2011.01.09. 15:28:04

Gratulálok, az Első Kommentelő kitűntetű címéhez! Jutalmad egy azaz egy üveg(doboz) jéghideg Serital Egyiptom földjén a Gyík-Travel jóvoltából!

Gyik 2011.01.09. 15:29:12

Egyébiránt úgy gondoltam, hogy mindamellet, hogy leírom, hogy mit lehet megnézni, mit csináljunk/ne csináljunk (igen, szavazás is lesz!!!) háttérinfókkal (pl. ez a poszt) is igyekszem szolgálni.

"TÖRPE" 2011.01.09. 16:47:32

na megjöttem én is.
szép a gyíktravel honlapja.örülök mint régi utas társ hogy a travel átvészelte a világgazdasági válságot,sőt még gyarapodás is volt.uj kacsalábon forgó palota.dunakeszi rózsadombján.(itt jegyzem meg hogy amíg nem utaztunk a toursal egy poros faluban volt a székhely
de jött két utas(krű és törpe)azóta mi szegényedünk bezzeg mások szárnyalnak.
na tehát figyellek benneteket.
és tök jól el leszünk mi hárman(hol a mária,lazacz.lazi,egymellű,melletlen,stb)
:-D
és az én söröm egyiptom ugyanis az a hely ahol föltalálták.

Gyik 2011.01.09. 16:50:01

@"TÖRPE": Nem szeretem ha lelövik a poénjaimat előre. (max. ha téged.) - erről is terveztem írást, de mindegy...
Örülök, hogy örülsz, bár a meggazdagodást a Tours kapcsán max. szellemileg lehet értelmezni, azonban gyanítom, hogy a szellemi gyarapodást rögtön el is ittuk.

"TÖRPE" 2011.01.09. 17:36:28

és igen föltűnt hogy a háttérkép is egyiptomi
az a szép zöld szaharai homok mi?
és a fán nincs levél.
megette a teve mi?
de az meg lapos.
ja hogy ez tud fára mászni.
de szép is az élet istenem.
:-D
hogy anubisz harapjon a se....be

Krűg 2011.01.09. 18:11:56

előre is kösz a sört (törpe nem kap azt se mert mindig beszól :))
igen a teve lapos, de csak 1, és az is tunéziában tengeti életét a földhöz most már igen közel tacskólábakon

"TÖRPE" 2011.01.09. 20:31:11

ja és vinni kel fertőtlenítő pálinkát is,és mindenképpen kapok sört mert hisztis leszek mint armand front idején.

Krűg 2011.01.09. 20:42:15

olyat te nem tudsz produkálni
de ha mégis, akkor ott a mutáns teve, te meg a vacsija

"TÖRPE" 2011.01.09. 21:20:19

te krű feltűnt hogy ketten vagyunk?
ezek meg pöffeszkednek a villában és röhögnek .rajtad!

Gyik 2011.01.10. 08:24:48

Nem vagytok ti kettesben. Valaki mindig figyel... (és persze bosszút is áll.)
Egyébként nincs időm - egyelőre - az alap sablonokat személyre szabni (majd intézem!) de addigis, hogy legyen mit pampogni, váltottam sablont. Ha nem tetszik, lehet szétszedni.

Krűg 2011.01.10. 12:24:31

nem rajtam röhögnek, esetleg rajtUNK (ugyanis irtad hogy ketten vagyUNK).
hát igen van akinek villa van akinek odú.
szval mikor lesz avató az odvaban?
Gyik! nem szedjük szét! ne passzol le a munkát. Gyiktravelként szépen szépítsd meg a blogoldalunkat:)

Gyik 2011.01.10. 12:30:57

@Krűg: Ismét ott tartunk, hogy a kisujjamat nyújtom és tőből tépnétek le a karom... Ej... Majd hétvégén intézek valami kultúrabb megjelenést, remélem a mostani jobban fexik.
Hobbitfalvába már bekötöttem a zinternettet, remélem, hogy hamarosan hivatalosan is meg leszünk hívva.

"TÖRPE" 2011.01.10. 20:45:50

anyád a hobbit.bocs nagyi.
törpe vagyok!!!
lásd a törpetárnák nagyságát

Gyik 2011.01.11. 07:47:11

@"TÖRPE": Akkor téged átvert az ingatlanos. ENNYI!

"TÖRPE" 2011.01.11. 19:51:11

téged meg én foglak na nem át hanem meg VERNI

Gyik 2011.01.12. 07:39:10

@"TÖRPE": Ja, vagy úgy. Most már tudom ki az a nagyszájú alacsony szőrös pasas, akit fogunk látni a repülő ablakából felszállás közben az aszfalton - könnyes szemmel integetve, itthon maradva...
(jó szokáshoz híven: A MARKOMBAN VAGY!)
süti beállítások módosítása