Árfolyam

Időjárás

Katt az előrejelzésért

Kommentz

  • Gyik: @Krűg: Jól hangzik, én is módosulok júliusra. (2011.03.29. 12:46) Horvátország 2011
  • Krűg: na hali mindenkinek időpont: minél később, András szabit is meg tieiteket is össze kll majd hango... (2011.03.29. 12:35) Horvátország 2011
  • Gyik: No én kb így képzeltem el a reakciót: Jó lenne valamikor június végén/július elején menni, és Zada... (2011.03.29. 11:03) Horvátország 2011
  • "TÖRPE": de föl vitte az isten a dolgotokat.én lábadozom.krű arminozik. ti meg?áááááááá nincs igazság,csak ... (2011.02.07. 16:12) Helyszíni riport
  • Krűg: Kedves Jázmin (Törp)... mér nem bízol ????? (2011.02.02. 20:52) Elgondolkodtató
  • Utolsó 20

Hasznos tudnivalók

2011.01.10. 11:17 | Gyik | 6 komment

Címkék: időjárás sör vízum egyiptom vallás tunézia útlevél tudnivalók

Feleim és egészeim!

Soron következő írásunkban (közkívánatra) összeszedném mit illik tudni az utasnak Egyiptomról.

Kezdjük a legfontosabbal: Krűger túláradó nagy örömére a repülőút kb. 3 óra 15 perc, ami uszkve egy órával több levegőben töltött időt jelent. Ez sajnos elég hosszú idő (Tunéziával ellentétben) ahhoz, hogy Krűg bármelyikünk kézfejét teljesen elszorítsa, avagy le is törje. Így javasoljuk a Szőke Hölgyet az utazás időtartama alatt kerülni/leitatni/megkötözni (avagy ezek tetszőleges kombinációja) az utasok biztonsága érdekében. Időeltolódás (végre) van, lehet nagyzolni a "helyi idő szerint" kezdetű mondatokkal (igaz, hogy csak plusz egy óra, de akkor is...!) 
Az országba belépéshez ÚTLEVÉL (nem, személyi nem elég!) kell, amelynek legalább 2012. áprilisáig érvényesnek kell lennie, úgyhogy ezt tessék szépen ellenőrizni. Vízumköteles ország továbbá, amit vagy az utazási iroda szerez be, vagy mi intézzük itthon (Egyiptomi követség) vagy künn a reptéren. Változó költségű, de kb. 12 EUR körüli összegért dobják utánunk. Max. 10 doboz blázt lehet bevinni az országba és egy liter szeszt így eü oldalról is rendben vagyunk.


Helyi valuta az egyiptomi font (azaz nem dínár, ezt tessék tudatosítani), egy ilyen buznyák kb. 40 forintnak megfelelő vagyont ér, bár ez csak technikai szám, mivel arrafele ezt a stabil valutát kb. 4-en ismerik, de a többiek nekik sem hiszik el, hogy ilyen van. Szóval itthon USD-t és/vagy EURO-t kell váltani, amit aztán odakint (lásd Tunézia) lehet átkonvertálni fontba (Törpe, te válthatsz angol fontot is, hátha azzal is boldogulsz...) A törvények értelmében nem lehet se be se kivinni LE-t (egyiptomi font rövidítése, mi is ezt használjuk!)

Amint megérkeztünk (reptér/előwelcome-drink/pénzváltás/slózi/csomag/buszmegkeresés satöbbi, tehát a szokásos szerencsétlenkezés) valószínűleg fel fog tűnni, hogy meleg van. Bazira. Az átlagadatok alapján a levegő szeptemberben 27 a víz meg 26 fokos. Viszonyítási alapként 32/25-öt írnak ugyanerre az időszakra Tunéziában, tehát a hőérzetünk kb. ugyanaz lesz.
Itt jegyezném meg a következő fontos pontot, a ruházkodást. Tunéziához képest Egyiptom - bár nem kevés turista áramlik ide - azért Tunéziánál konzervatívabb ország, így egy szál bikiniben csak nem annyira ildomos grasszálni pl. Kairó főutcáján. Megoldható, de azért mégis...  Nem veszélytelen, de alapvetően biztonságos ország, köszönhetően a Tourist Police (ezt nem magyaráznám, mindenkinek házi feladat kikövetkeztetni) általános bevezetésének - standard óvintézkedések, oszt' csókolom. Bár többen fogják mondani az elkövetkezendő hónapokban, hogy "miért mentek oda, ott robbantanak, cápák eszik az embereket stb." de alapvetően megúszható a dolog - én több olyanról is hallottam, hogy épségben tértek haza Egyiptomból a turisták.

Kaja/pia vonatkozásában ugyanaz a csapásirány, mint Tunéziában: csapvíz NO, palackos YES (a másfél liter kb. 3-5LE). Kajával óvatosan nyers zöldség, gyümi ilyesmi óvatosba, fertőtlenítő kaja előtt/után megfelelő óvintézkedés a hasmars ellen, (Krűg, ezért lécci ne csempéssz bélésben senkit magaddal ezúttal, vagy ha igen, hát még te se tudj róla) úgyhogy ezzel is rutinosnak érezhetjük magunkat.
Egyiptom népe okos, hiszen feltalálták annak idején a sört és ennek megfelelően van saját seritaluk is, mely egy jövőbeli poszt témája. Rövidfogyasztás nem jellemző az országra, úgyhogy ezügyben mindenképp hozott anyagból kell dolgozni.

Előre láthatóan semmilyen állami/vallási ünnep nem fogja meggátolni ottlétünket (a Ramadan augusztus 30-án ér véget) azonban fontos tudni, hogy a munkahét szombattól szerdáig tart, a hivatalos munkaszüneti nap a péntek (mint nálunk a vasárnap).

Nagyjából ennyit tudtam elsőre összeszedni Egyiptomról, kérlek amennyiben van kérdés, akkor tegyétek fel a kommentekben!

Ja, és a legfontosabb: TESSÉK SZAVAZNI az alábbiról: 
(minden poszt végén lesz ilyen, tessék aktívnak lenni, mert... nos ez legyen meglepi. Nyomkodjátok annyit, amennyit csak szeretnétek)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyiktravel.blog.hu/api/trackback/id/tr312573673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krűg 2011.01.12. 20:50:02

eddig 60% a leitatásra, nem rossz, de unozni is jo lenne :)

"TÖRPE" 2011.01.12. 21:19:53

ha megin a karom szorítod és két napig nem kap vért.hogy fogom majd a lapokat.én az ivásra szavazok..

Gyik 2011.01.13. 09:17:16

@"TÖRPE": Nos most a két naphoz dobj hozzá még egyet, mivel egy órával többet köll repülni.

"TÖRPE" 2011.01.15. 16:54:04

jézusom
akkor itassuk le a törpét is.
:-D

Gyik 2011.01.15. 16:55:36

@"TÖRPE": Miért is? Az nekünk nem hinném hogy jó.. (általában nem az...)

"TÖRPE" 2011.01.15. 23:21:42

drága gyík akkor legyen úgy mint te akarod.
te jó ember vagy.
:-D
süti beállítások módosítása